Märkningar att hålla koll på i affären

För att du ska veta vad det är för produkter du köper i din livsmedelsaffär finns det vissa märkningar du kan leta efter. För att detta ska ge dig något är dock viktigt att du vet vad dessa märkningar betyder. Vad några av de vanligaste betyder får du reda på här nedan!

Sverigekannan

Sverigekannan är ett märke från Arla som innebär att mjölken kommer från Sverige, och då alltså endast från Sverige. Denna märkning finns i två varianter – “Svensk mjölk” och “Svensk grädde”. De båda är en indikator på att produkten innehåller 100 % svensk mjölk eller grädde. Detta betyder i sin tur att du stödjer svenska bönder när du köper produkter med denna märkning.

Nyckelhålsmärkt

Märkningen Nyckelhålet kommer från livsmedelsverket och innebär att produkter med märkningen uppfyller specifika krav och regler som livsmedelsverket har. Det kan handla om mer fullkorn och fibrer, mindre socker och salt eller nyttigare fetter. Denna märkning kan du hitta på både bröd, oljor, flingor, mejeriprodukter, fisk och mycket annat.

Svanen

Den här märkningen handlar mer om miljön. När du köper produkter med svanenmärkningen betyder det att produkten eller tjänsten är kontrollerade och godkända enligt de krav som finns. Det betyder i sin tur att produkten eller tjänsten är ett bättre val för miljön, vilket också i många fall är ett bra val för konsumenten.

Fairtrade

Du har nog sett Fairtrade på många kaffe- och chokladprodukter. Men märkningen finns också på andra produkter. Fairtrade innebär att människorna inblandade i produktionen av den specifika produkten har fått förbättrade arbets- och levnadsvillkor. De krav som ett företag ska uppfylla för att bli märkta med Fairtrade är bland annat ekonomiska och miljömässiga sådana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *