Mat i Stockholm

Det är lätt att hitta en bra restaurang i Stockholm city som serverar riktigt bra mat. Ibland är dock inte god och bra mat allt, handen på hjärtat, när ställde du senast frågan på en restaurang om vilket ursprung köttet på menyn har? Ibland står det på menyn att det är svenskt eller lokalproducerat, men när det inte står, vart kommer det då ifrån?

Om man inte ställer frågan utan blundar för att det kan vara importerat från ett land som man själv aldrig skulle välja att handla från om man stod i butik så kommer inte heller restauranger att känna någon press i att fokusera på bra kött. Förutom att svenskt kött innehåller mycket mindre antibiotika så stödjer man också den inhemska produktionen av kött.

När tillräckligt många har ställt frågan och valt bort en kötträtt på grund av att köttet exempelvis kommer från Irland blir restaurangen tvungen att tänka om. De kan då börja att leta efter ekologiskt och närproducerat kött eller försöka starta ett samarbete direkt med specifika gårdar. Medvetna val i affären är för många en självklarhet, men det borde vara lika självklart när man ska äta ute.