Använd näsan!

För att minska matsvinn och verkligen ta tillvara på allt vill vi att människor inte enbart stirrar på det bästföre datum som finns, utan våga lukta och smaka. Mjölk som inte luktar eller smakar illa är inte dålig. Det datum som är utsatt på paketet finns enbart därför då det är ett krav från livsmedelsverket och liknande.

Det finns dessutom många enkla sätt för att kolla olika livsmedel. Är man osäker på hur gammalt ett ägg är kan det släppas ner i en skål med vatten. Ligger ägget ner på botten på sin långsida är ägget väldigt färskt. Står det på högkant på botten är det mer än 10 dagar gammalt men fortfarande fullt ätbart. Skulle det däremot flyta uppe vid ytan är det gammalt och bör kasseras helt och hållet.

Utmana dig själv och försök att minska matsvinnet varje vecka genom att väga all mat som kastas bort. Hur mycket går det att förbättra sig på kort tid? Involvera hela familjen och utmana en annan familj för att tävla, det kan barnen tycka är riktigt roligt och spännande, dessutom får de lära sig mer om hur man hushåller med den mat som man har i kylskåpet.