Ta till vara på maten

De flesta har någon gång varit med om att man ätit på restaurang och fått väldigt mycket mat, där man bara orkar äta halva portionen och resten kastar restaurangen bort. Äter man på en restaurang i Stockholm, eller vart som helst i Sverige, är det dumt att bra mat bara slängs bort. Fråga istället om det finns möjlighet att få ta med resterna hem.

I andra länder är det väldigt vanligt. På många restauranger i exempelvis USA frågar servitrisen ofta om man önskar att ha en så kallad doggy bag. Då får man en låda där man själv kan lägga ner och spara de rester som man önskar. Det gör att man har en extra måltid om man önskar, det är ju mat man har betalat för.

Det är ett hett tips för att minska matsvinn och inte alls något att skämmas över för att ställa den frågan. Många restauranger blir däremot väldigt glad eftersom att man då verkligen visar på att maten var god, bara att portionen var väl tilltagen. Istället för att själv behöva laga mat dagen efter kan man värma på gårdagens mat och njuta en extra gång av härlig restaurangmat.