Categories
Uncategorized

En guide till IBS

Allt fler svenskar lider av IBS, som står för irritable bowel syndrome. Denna åkomma som många trodde var ett löjligt påhitt som folk använde för att bara vara svåra, har visat sig vara en väldigt jobbig sjukdom som många verkligen lider av.

En guide till IBS

Allt fler svenskar lider av IBS, som står för irritable bowel syndrome. Denna åkomma som många trodde var ett löjligt påhitt som folk använde för att bara vara svåra, har visat sig vara en väldigt jobbig sjukdom som många verkligen lider av. Så steg ett för oss alla som ska bjuda på middag och får höra att en viss person inte kan äta varken gluten, laktos, nötter eller socker för att de har IBS, det är att ta detta på allvar och förstå att det inte är något elakt spratt. Din gäst vill inte plåga dig med dessa omänskliga krav, utan de kan tyvärr inte hantera en stor del av de matgrupper många använder på daglig basis.

Så vad är då ibs symptom, ibs mat? Det finns tyvärr inget enkelt svar på detta och det är väl just därför IBS skapar så mycket förvirring och misstro hos gemene man. Men det är vanligt att man inte kan äta gluten eller laktos, vilket innebär att allt från vanlig mjölk och ost till vetemjöl och rågmjöl är förbjudet. Socker av olika slag plågar också många som har IBS, inklusive raffinerat socker, honung och fruktsocker.

Symptomen kan vara väldigt allvarliga och skapa kroniska tarmproblem, som leaky gut (ja, det är lika hemskt som det låter). Många som har IBS lider av extrema nivåer av gas, kramp, förstoppning eller diarré och uppblåsthet. Så om du ser att en annars smal människa ser lite halvgravid ut – fråga inte om de är med barn, för det kanske är så att de frossade på lite för mycket bröd eller glass under helgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *