Categories
Uncategorized

Ta hand om dig i förkylningstider

Nu är den härligaste tiden på hösten, med alla ljuvliga rotfrukter och skogarna fulla med svamp. Passa på att ge dig ut i skog och mark. Plocka svamp och bär och fyll frys och skafferi. För snart kommer de mörkare månaderna, och med dem också förkylningssäsongen.

Ta hand om dig i förkylningstider

Nu är den härligaste tiden på hösten, med alla ljuvliga rotfrukter och skogarna fulla med svamp. Passa på att ge dig ut i skog och mark. Plocka svamp och bär och fyll frys och skafferi. För snart kommer de mörkare månaderna, och med dem också förkylningssäsongen. Förkylning drabbar de flesta av oss, någon eller några gånger per år. Har du barn råkar du antagligen ut för förkylningar oftare än så. Förkylningar brukar innebära snuva, halsont, huvudvärk och känner sig hängig. En del får feber också.

Mat mot förkylning

Nej, man kan inte äta sig frisk från en förkylning. Däremot kan man äta mat som hjälper immunförsvaret på olika sätt. Citrusfrukter, ingefära, blåbär och vitlök är vanliga råvaror som rekommenderas både i förebyggande syfte och för att lindra infektionen. Kycklingsoppa är en amerikansk klassiker vid sjukdom. just vad kycklingen har för effekt är lite oklart, men gör en kycklingsoppa med citron och ingefära så känns livet lite lättare när du har ätit.

Ont i halsen

Ont i halsen kan ha andra orsaker än förkylning. Själva halsontet orsakas av en inflammation i stämbanden. Den i sin tur kan bero på bakterier, som till exempel halsfluss, eller förkylningsvirus. Du kan även ha överansträngt dina stämband genom att skrika eller tala högt och mycket. Oftast går halsont över av sig själv efter några dagar. För att lindra halsont kan du suga på halstabletter, gärna med antiinflammatorisk effekt. Har du mycket ont finns det spray som är smärtstillande. När du har ont i halsen kan det kännas skönt att dricka något varmt eller äta glass eller yoghurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *