Categories
Uncategorized

Sous Vide – Inte bara för proffsen

Sous Vide är ett speciellt sätt att tillaga mat på med vakuumförpackningar. Souns Video betyder ’under vakuum’ och det är en fransk metod som uppfanns under 70-talet. Vakuumförpackningen skyddar köttet mot vatten och det gör att den underbara köttsmaken bevaras istället för att vattnas ut. I det första steget marineras köttet i en marinad i vakuumförpackningen och sedan tillagas det i låg temperatur med vattenbad.

Detta innebär att man behöver ha en vakuumpackare, vakuumpåsar och en cirkulator som tillhandahåller exakt temperatur. Med denna teknik kan man dessutom förvara sina råvaror utan att ta upp någon plats i frysen eller kylen. När köttet är färdigbehandlat i cirkulatorn kan man sedan steka på köttet lite hastigt i en het panna för att höja ytsmaken och få till rätt ytkonsistens.

I själva verket kan vem som helst tillaga gudomliga sous vide rätter hemma! Med en Anova sous vide sker det nästan per automatik. Medans maskinen gör sitt jobb kan du blanda en drink i ett snyggt irish coffee glas från Arcoroc och njuta av livet. Du har aldrig ätit så mört och smakrikt kött förut, det kan vi lova dig. Temperatur och tid varierar beroende på hur man vill ha sitt kött och vilken typ av kött man tillagar. Det finns enkla guider man kan använda sig av på nätet där man ser exakt hur lång tid och vilken temperatur som krävs för exempelvis en lammkotlett, entrecote, Wellington eller fläskkotlett. Man kan också använda sous vide för sina grönsaker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *